25-01-10

Gewezen Rallysprintkampioen Michel NUYTS kiest voor Slalom

nuyts in prijzenGewezen rallysprintkampioen Michel NUYTS was na het behalen van zijn Belgische Rallysprinttitel in 2005 al een paar jaartjes van het actieve autosporttoneel verdwenen.

In april 2009 maakte hij met zijn kleine Daihatsu Charade echter zijn wederoptreden tijdens de Slalom van Oostende en ook later op het seizoen zagen we de ervaren piloot nog een paar keer terug in deze instapformule van de autosport.

oostende0504091165

Michel wou na een paar jaartjes van non activiteit persé terug iets gaan doen in de autosport en met de kleine Charade leek slalom hem de ideale keuze. Temeer daar je voor een rally of rallysprint immers met z'n twee moet zijn en is het noodzakelijk als je met een vaste co-piloot wil rijden dat die zich datzelfde weekend ook telkens opnieuw kan vrijmaken.  In een slalom zit je alleen in de auto en moet je daaromtrent helemaal geen afspraken maken.  Als je zin hebt vertrek je 's morgens gewoon met de auto naar de wedstrijd en kan er gereden worden.

tvcslalom30509054

Wat me wel een beetje verrast heeft is dat alle wedstrijden heel kort op mekaar volgen. Zo begint het kampioenschap pas begin april en na amper vier maanden zit het seizoen er alweer op. Tel daar nog eens een paar weken af voor je vakantie en dan kan er niet echt veel gereden worden.

Toch werd Michel alweer derde in zijn klasse in het Brabants kampioenschap terwijl hij in de VAS eindstand op de vijfde plaats in zijn klasse eindigde. oostende0504091321

Ongetwijfeld alweer niet voldoende om in zijn eigen gemeente tot sportman van het jaar gevierd te worden.  Denken we maar even terug aan de gloriejaren van Michel in de rallysprint waar hij met zijn kleine standaard Daihatsu Charade 1300 met de regelmaat van een klok de beste was in zijn klasse.  Daarenboven parkeerde hij zijn kleine 1300cc ook in het algemene klassement van de diverse wedstrijden geregeld temidden van heelwat krachtigere rallywagens.  

Goed voor de Belgische kampioenstitel Algemeen in 2005 maar niet goed genoeg om in zijn eigen stad tot sportman van het jaar gekroond te worden. Een toendertijd veelbesproken en spijtig voorval dat in de eerstvolgende carnavalstoet in Zichem dan ook op ludieke wijze voor eens en voor altijd werd rechtgezet met een troffee van formaat...   Een sfeerbeeld

mee op carnaval

 

14-01-10

RALLYRACING 2009 : MARK VAN EYKEN KAMPIOEN !!!

Mark VAN EYKEN uit Haacht is in 2009 al voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen geworden in de Formula Sprintklasse van het Open Nederlands kampioenschap Rallyracing dat gereden werd over vijf verschillende manches op het Eurocircuit in het Nederlandse Valkenswaard. 

actie m v e

m v eyken face1De titelverdediger haalde het na een bijzonder spannend seizoen met miniem verschil van de Nederlander Rene Van Roy.

Het seizoen begon nochtans niet zo schitterend voor regerend 2008 kampioen Mark Van Eyken want in de openinsmanche op 19 april moest hij nog genoegen nemen met een vijfde stek.

Ook de tweede wedstrijd half mei kwam hij niet verder dan de vierde plaats en zag het er niet meteen naar uit dat onze landgenoot nog veel kans zou maken op de titel.

In de derde en ook de vierde manche kon de Haachtenaar echter orde op zaken stellen en dankzij deze twee opeenvolgende overwinningen kwam hij opnieuw op gelijke hoogte met leider Rene Van Roy.

Met gelijke punten gingen zij dan ook van start in de laatste en dus meteen ook allesbeslissende manche van het kampioesnchap eind augustus.  Mark moest de overwinning aan de Nederlander Huisman laten en werd tweede maar slaagde er wel in om zijn titelconcurrent net achter hem te houden, waardoor de titel dus meteen een feit was. 

m v e action

Niet alleen Mark Van Eyken deed het vorig seizoen schitterend in Valkenswaard maar ook zijn vriend Mark PIOT uit Rotselaar die de oude piot face 1wagen van zijn naamgenoot had overgekocht, deed het in zijn debuutjaar verrassend goed.

Hij eindigde zowel in de eerste als in de tweede manche telkens één plaatsje voor de latere kampioen en pakte in zijn tweede wedstrijd al meteen de derde podiumplaats. De garagist uit Rotselaar Heikant pakte ook in de derde en de vierde wedstrijd telkens de derde stek op het podium en finishte als vierde in de vijfde manche. 

Meteen goed voor een derde plaats ook in de eindstand van het Open Nederlands kampioenschap wat voor een eerste seizoen ongetwijfeld een schitterend eindresultaat mag genoemd worden. Waar gaat dat eindigen als Mark straks nog wat meer competitieervaring zal hebben...

piot2

actie piot 2

Zijn dorpsgenoot Marc VANDENBOOM tenslotte die ook in 2008 al enkele keren op het Eurocircuit in Valkenswaard te zien geweest was, kwam het afgelopen jaar pas tijdens de tweede helft van het seizoen in actie.

Een ereplaats in het kampioenschap zat er daarom voor hem ook niet meteen in, maar dat neemt niet weg dat Marc met zijn Toyota Sprinter ook telkens weer voor heelwat spectaculaire rondjes zorgde.

m vd boom actie